onsdag 19. september 2012

Landeplagiat

Strikkeinteressert eller ei, du skal ha vært ganske fraværende om du ikke har fått med deg at strikk er hot denne høsten. Store, såkalt oversized strikkegensere er greia, og på toppen av ullhaugen troner den etterhvert så kjente Skappelgenseren. Maria Skappel la ut oppskrift på denne tidlig på sommeren, etter at moren Dorthe hadde "komponert (den) utifra eget hode" jula 2011. Siden oppskriften ble lagt ut har strikkepinner over hele landet gått varme, og nå er alpakkagarn utsolgt og hipstere og hipstermødre tripper rundt i like gensere.

Google gir nesten 100000 treff på søkeordet "skappelgenser". På ravelry  har så langt 140 personer delt bilder av sine gensere.  På Instagram ligger over 800 bilder med hashtaggen #skappelgenser. Prøv også #dorthegenser, #skappel eller liknende, og antall treff stiger raskt. At Skappelgenseren har slått an, er det altså ingen tvil om.

Populær genser. Bilde fra mariaskappel.no

Men det finnes som kjent ingen sjø uten skjær. NATT&DAG publiserte forrige uke et innlegg der Dorthe Skappel kritiseres for å ha kopiert en genser fra Freudian Kicks . Skappel har ved flere anledninger brukt denne genseren, og kronikkforfatter og sjefredaltør i Natt og Dag, Christian Forsberg, mener hun har kopiert genseren for så å profittere på den selv.

Jeg er enig med Forsberg i at Skappelgenseren likner på Freudian Kicks' Angora Top. Men er den en kopi? Nei, jeg mener ikke det. For det vi i dag kaller Skappel- eller Dorthe-genser, er langt ifra noe nytt. Helt fra før jeg ble født, har det nemlig blitt strikket liknende gensere i stor skala. Det er bare å google mohair, angora, oversized og/eller 80-tall, så skjønner du hva jeg mener.
Skappelgenseren kan ikke sies å være nyskapende, verken i garnvalg eller design. Fire tilnærmet firkantede stykker strikket i rillestrikk og sydd sammen, det kan faktisk ikke bli enklere. Det er ikke Dorthe Skappel som har funnet det på, men det er jammen ikke Freudian Kicks heller. Liknende gensere finnes overalt:


Fra Sandes garn nye katalog 1213 Soft Alpakka.
 
 
Fra Drops katalog nr 142
 
 
Vil du ikke strikke selv? Prøv Cubus eller en hvilken som helst annen kjedebutikk


Så hvem hermer etter hvem? Jeg tror ingen har gått inn for å herme, men at alle har latt seg inspirere av tidligere trender og enkelt design. At akkurat Skappelgenseren har blitt så enormt populær, skyldes nok at det er nettopp familien Skappel som har frontet den. Maria og Marthe Skappel er trendsettere blant unge, Dorthe blant de litt eldre. Når disse viser fram moderne, funksjonelle plagg som de attpåtil har laget selv, vekker det noe i oss. De fleste liker jo at klær ser bra ut og er behagelige å ha på. At genseren ikke kan kjøpes, men må strikkes selv, er også et pluss i en tid der stadig flere ønsker å kjøpe mindre og skape mer selv.

Selvom genseren de har laget kanskje ikke er det mest originale, synes jeg vi skal være glade for at Skappelfamilien har vekket strikkeinteressen hos mange. Jeg tror gleden over å strikke sin egen, høyst funksjonelle og moderne genser vil inspirere til mer strikking hos mange. Og jo flere som "oppdager" strikking, jo bedre blir det for oss som har drevet med det en stund også. Jeg håper og tror øket interesse for strikking vil føre til at garnprodusenter og butikker etterhvert vil kunne tilby flere oppskrifter, nye garnkvaliteter og farger. Og det er vel noe vi strikkeentusiaster ønsker velkommen?

 


2 kommentarer:

  1. Det var jo det hun i strikkebutikken mente også! At det ikke var hun som hadde funnet den på. Hvilken som helst kan jo strikke denne genseren. Det er jo bare en standard genser. Hadde hun brukt samme mønster (da mener jeg tegninger eller fletter eller hva som helst) på en genser som var lik, hadde det vært noe annet.
    Uansett er det jo ikke noe vits for Dorthe å kjøpe seg Freudian Kicks genseren, når hun kan strikke den selv! Sikkert grei forskjell i pris :)

    SvarSlett
  2. Ja! Synes Dorthe fikk litt ufortjent mye pepper.. Hun har ikke "funnet den på", men mener jeg også hun (eller Maria Skappel, da..) har vært ganske åpen på. Hun har strikket noe mange har strikket før, men fordi hun er kjendis så blir jo folk påvirket av det hun gjør. Tviler på at genseren hadde blitt like populær om du eller jeg hadde "funnet den på", men det er jo heller ikke poenget. Det fine med Skappelgenseren er uansett at den inspirerer flere til å strikke, og det burde jo utvilsomt garnbutikkene være glade for. Skjønner fortsatt ikke hva den dama mente, kanskje hun bare var bitter? :P
    Ferdig du også nå?

    SvarSlett